Het Biedsysteem
 

Alvorens het onderstaande schema te raadplegen telt iedere speler het aantal punten in zijn hand: 4 punten voor iedere Aas, 3 voor elke Heer, 2 voor elke Vrouw en 1 voor elke Boer. Daarnaast bekijkt iedere speler hoe zijn kleuren verdeeld zijn; genoemd als bijvoorbeeld 4-card in het schema wat dus vier kaarten van eenzelfde kleur betekent.

Een speler kan een openingsbod doen (de vetgedrukte kopjes: Opening van 1 slag meer dan 6 in een troefkleur naar keuze, Opening van 1 meer dan 6 Geen Troef, Opening van 2 meer dan 6 Geen Troef, Opening van 2 meer dan 6 Klaver, Opening of 2 meer dan 6 Ruiten / Harten / Schoppen) wanneer aan de gestelde voorwaarden, die hierachter genoemd worden, voldaan is.

Als er eenmaal een bod is uitgebracht, kijken de overige spelers naar de corresponderende tabel die onder het openingsbod staat. Hierbij is de kolom First Bid Partner bedoeld voor de medespeler van opener en Rebid Opener voor de twee tegenspelers. In deze tabel staat specifiek vermeld welke tegenbod(en) toegestaan zijn.

Biedschema bij opening of opening van partner

Het bovenstaande biedschema is uitgebreider dan daadwerkelijk geimplementeerd is. De kolom Rebid Opener is niet geimplementeerd omdat ten eerste deze biedregels het biedproces in zo'n mate complex maken dat het de overzichtelijkheid van de behandelde problemen drastisch zou beperken. Een tweede reden om deze biedregels niet te implementeren is dat de regels weinig meer kunnen bijdragen aan de kennis van de spelers.

Op het openingsbod kan uiteraard gereageerd worden met een ander bod dat hoger is; een zogenaamde overcall. Ook bij het implementeren van de overcallprocedures hebben we keuzes moeten maken ten bate van de overzichtelijkheid. Maar ook hier zouden de genegeerde regels niet een grote bijdrage geleverd hebben aan de kennis van de spelers.

Het door ons geimplementeerde biedproces geeft uitsluitend een overcall op het moment dat er geopend is met 1 slag meer dan 6 in een troefkleur naar keuze. Hierop zijn een viertal mogelijke overcalls geimplementeerd, te weten:

1. Indien de speler 8 tot 12 punten in de hand heeft, zal deze pogen 1 slag meer dan 6 met als troef zijn langste kleuropeenvolging te bieden. Dit kan uiteraard niet wanneer bij opening de gekozen troefkleur hoger is dan de troefkleur waarmee de speler poogt te bieden.

2. Indien de speler 13 tot 16 punten in de hand heeft, zal deze 2 slagen meer dan 6 met als troef zijn langste kleuropeenvolging bieden.

3. Indien de speler 15 tot 17 punten en een zogenaamde No-Trump verdeling in de hand heeft, zal deze 1 slag meer dan 6 zonder troef bieden.

4. Indien de speler meer dan 18 punten in de hand heeft dan zal deze 2 slagen meer dan 6 zonder troef bieden.