Monk [English]

Het systeem Monk is ontwikkeld aan de Rijksuniversiteit Groningen door een onderzoeksgroep onder leiding prof. dr. Lambert Schomaker. In samenwerking met het Nationaal Archief is gewerkt aan een ontsluitingsmethode voor historische (ook handgeschreven) archieven die met traditionele OCR-methoden nog niet goed te verwerken zijn. Het systeem omvat twee hoofdcomponenten: (1) een opzet voor de opslag en de web-gebaseerde annotatie van 'gescande' beelden van pagina's en de onderdelen daarop; (2) een verzameling herkennings- en zoekalgoritmen.

Ontsloten boeken

Deze web site is totstandgekomen dankzij de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), project NWO/Catch "Scratch" en project NWO/EW "Learning to learn", dankzij het Nationaal Archief (dhr. H. van Schie) en dankzij de Rijksuniversiteit Groningen.

Personen

De volgende personen hebben aan Monk bijgedragen sinds 2004: Lambert Schomaker, Henny van Schie, Marius Bulacu, Tijn van der Zant, Sveta Zinger, Fons Laan.

De volgende transcriptoren/annotatoren hebben een actieve bijdrage geleverd: J.A. Schomaker, H. van Schie, F. Laan, L. Schomaker, S. Zinger en vele anonieme vrijwilligers.


schomaker@ai.rug.nl