Blok juridische informatietechnologie

Keuzeblok 4.3

2001/2002

Computeropdracht Arrest als webtoepassing

Algemene informatie
Leerstof
Vindplaatsen
Computeropdrachten
- Arrest als webtoepassing
Rooster
Toetsvorm

Veel informatie die op het web gepubliceerd is, is gestructureerd met behulp van hyperlinks. Via een hyperlink kan naar andere informatie worden gesprongen, simpelweg door er op te klikken. Een goed gebruik van hyperlinks kan de toegankelijkheid van informatie behoorlijk vergroten. De eerste twee computeropdrachten zijn onder andere bedoeld om hiermee te oefenen.

Bij de eerste opdracht is het de bedoeling een arrest als webtoepassing toegankelijk te maken. (Een webtoepassing is niets anders dan een aantal bij elkaar horende webpagina's.) Een voorbeeld is te bekijken via de webpagina van het blok (http://www.ai.rug.nl/~verheij/teaching/jurinftech/ , op de pagina met de computeropdrachten).

Het voorbeeldarrest is in vier onderdelen verdeeld: de essentie van het arrest, de eigenlijke tekst, de conclusie en de noot. Elk onderdeel staat op een aparte webpagina. De onderdelen zijn via hyperlinks met elkaar verbonden door een inhoudsopgave die op elke pagina wordt herhaald. De inhoudsopgave bevat niet alleen hyperlinks naar de vier onderdelen, maar ook naar specifieke plaatsen op de pagina die de eigenlijke tekst van het arrest bevat (zoals naar het aangevoerde middel en naar het dictum).

De computeropdracht is om zelf een arrest op vergelijkbare wijze toegankelijk te maken als webtoepassing. Je mag zelf een arrest kiezen. (De tekst van arresten kun je bijvoorbeeld exporteren uit de cdroms van Kluwer.)

Je mag het voorbeeld op de voet volgen, maar leuker is het natuurlijk om na te denken hoe volgens jou een arrest zo goed mogelijk als webtoepassing toegankelijk kan worden gemaakt. Minder sterk van het voorbeeld is bijvoorbeeld dat omdat de eigenlijke tekst van het arrest nogal lang is, er hier en daar hyperlinks staan naar de bovenkant van de pagina. Dat is nodig om de bezoeker van de pagina niet de weg kwijt te laten raken. Eleganter zou zijn de pagina zo te maken dat je de weg helemaal niet kwijt kunt raken. Misschien heb je wel ideeën hoe meer gebruik kan worden gemaakt van de inhoud van het arrest. In plaats van het geven van een soort inhoudsopgave van het arrest (zoals in het voorbeeld) kun je misschien iets doen met de argumentatieve structuur van het arrest door bijvoorbeeld de verschillende standpunten van het Hof, de Hoge Raad en de Advocaat Generaal over dezelfde rechtsvraag met behulp van hyperlinks bij elkaar te zetten.

Hoe je de webtoepassing precies maakt mag je zelf weten. De eenvoudigste manier is waarschijnlijk om Word97 te gebruiken om de pagina's te ontwerpen en Internet Explorer om het resultaat te bekijken. (En te testen! Dat laatste is beslist noodzakelijk.) Word97 biedt namelijk de mogelijkheid om een bestand op te slaan als HTML-document (zie het menu Bestand - Opslaan als en dan de optie Bestand opslaan als). HTML-bestanden zijn tekstbestanden die bepaalde codes bevatten om de opmaak, de hyperlinks en dergelijke mee aan te geven. Door het met Word97 gemaakte HTML-bestand vervolgens in Internet Explorer te openen (via het menu File - Open en dan de knop Browse) zie je hoe het bestand er als webpagina uitziet.

Tips:

- Hyperlinks voeg je toe via het menu Invoegen - Hyperlink.

- Om een hyperlink binnen een document te maken moet je gebruik maken van bladwijzers (Invoegen - Bladwijzer).

- Wat opmaak betreft kan met HTML lang niet zo veel als met Word97, dus hou het simpel en kijk steeds hoe het er in Internet Explorer uit komt te zien. Het wordt soms heel anders dan je had verwacht.

- Tabellen kunnen helpen om de structuur van de informatie op een pagina te bepalen (maar zijn soms weerbarstig in het gebruik).

- Experimenteer eerst wat met de elementen die je nodig hebt, zoals hyperlinks en bladwijzers, voor je met het arrest zelf aan de slag gaat.

- Bedenk voor je de webpagina's daadwerkelijk gaat maken goed hoe je ze er uit wilt laten zien en welke structuur je wilt aanbrengen. Maak bijvoorbeeld een globale versie op kladpapier. Als je in het wilde weg begint zul je merken dat je veel werk dubbel moet doen.

- Test je webtoepassing voor je die inlevert. Open de toepassing in Internet Explorer en klik alle links aan om te kijken of ze goed werken.

- Inleveren doe je op diskette of per elektronische post.

Een andere manier om de webtoepassing te maken is om rechtstreeks met de HTML-codes te werken. Zo leer je veel beter hoe webtoepassingen echt werken (en je zult ook beter gaan begrijpen wat wel en wat niet kan), maar je zult - vooral in het begin - meer moeten puzzelen. Goede beginpunten zijn http://www.studiant.be/internet/html/ en http://www.dto.tudelft.nl/mirhtml/ .

Succes!

Web pagina Bart Verheij