BrainStorm Logo

BrainStorm Hotnews

BrainStorm Logo
Index


Commissiemarkt bij CoVer

2-0 voor Actie

Introkamp 2007: iedereen enthousiast

Laatste foetsie film van het jaar gaat niet door

Inactiviteit forum CoVer geeft nieuwe inzichten

2e ALV: veel discussie, weinig besluiten

KI opleiding is goed, zegt visitatie commissie

Diplomacy avond scoort

Esther neemt in stijl afscheid

April foetsie film succes

Console Wars (te) groot succes

Nieuwe foetsie film ziet oude bezoekersaantallen

Penningmeesteroverleg: rustig, erg rustig

Een goed begin is het halve werk

Lichte voorjaarsvakantie 1e-jaars

Eerste foetsie-film succesvol

Spel is uit voor Actie

BrainStorm terug bij af

Nieuwe foetsie plannen bekend

Voorstel OIC werkgroep geaccepteerd

BrainStorm niet foetsie

Nieuw bestuur publiceert amitieuse plannen

Mission unsuccesvol voor 14e bestuur

Niet rijden en bellen

RvA kandidaten bekend

Nieuw bestuur zeer ervaren

OIC voorlichting: commissies, inspraak en plattegronden

CoVer moet Informatici opnemen, zegt OIC werkgroep

The Fifth Member

Neuro-USB kabel in ontwikkeling

FoToCie verklaart de strijd voor geopend

Foetsie hibernatie na 5 minuten voorbij

Bart de Boer Bedingt Betere Betrekking Bij Boeiende Betafaculteit

Blokkade-regeling mogelijk omzeilt

OIC officieel geopend

Zegt de foetsie welterusten?

Toekomst CoVer in eigen handen" zegt CvI commissie voorzitter

Eindfeest blijkt een groot complot

Komst CvI voorspelt verandering voor CoVer

Foetsie vergeet CoVer film

Oude edities herontdekt

BrainStorm krijgt nieuw logo

Dummy site valt in goede smaak

Eindfeest gaat door

Sinterklaar-borrel succes

BrainStorm werkt aan spelling

RedaXie verslaat FotoCie

Nieuwe dummy-site

Commissiemarkt bij CoVer

Beloftes van bier en vrouwen

Door Reporter ter plaatse, Groningen 3-10-07

Afgelopen dinsdag, 1 oktober, werd voorafgaand aan de maandelijkse actie borrel door CoVer een commissiemarkt georganiseerd. Het doel, zo werd officieel omschreven, was voor de eerstejaars en ook sommige andere nieuwe CoVer leden om kennis te maken met de diverse commissies die CoVer rijk is.

Natuurlijk was al snel duidelijk wat het werkelijke doel van deze onderneming was: zieltjes winnen. Er bloeide een vriendschappelijke competitie op tussen de diverse commissies wie de meeste nieuwe leden wist te werven. Grote uitzondering hierop was de FoToCie: deze zei niet op zoek te zijn naar nieuwe leden.

De gebruikte tactieken bij het werven van nieuwe leden verschilde per commissie. Een strategie die door veel van de aanwezige commissies gebruikt werd was het inzetten van vrouwelijk schoon om voorlichting te geven aan de, veelal mannelijke, nieuwkomers. Ook populair was het onschuldige eerstejaars te omsingelen en vervolgens met informatie en vragen om toezeggingen te bestoken.

Een van de meest succesvolle commissies van de avond was toch wel de RedaXie: zij wisten 3 nieuwe leden binnen te halen en ook van diverse mensen toezeggingen van kopij los te krijgen. De methodes die hierbij gebruikt werden, waren typisch voor de RedaXie: de nieuwelingen werden omgekocht met het aanbod van gratis bier en de telefoon nummers van vrouwelijke RedaXie-leden.

Andere commissies die wierven op het evenement waren o.a. de StudCie, IntroCie, ExCie (er komt weer een), SympoCie, OC en Actie.

2-0 voor Actie

Door reporter ter plaatse, Groningen 25-9-07

In de eerste maand van het nieuwe collegejaar maakte de Actie een goede eerste indruk. Gisteren werd de vierde en laatste activiteit van de Actie van deze maand gehouden: een spellenavond. Naar CoVer standaarden waren de activiteiten van september een groot succes, met name de laatste twee.

Dit jaar heeft de Actie de film overgenomen van de foetsie, wiens leden zich nu bij de Actie gevoegd hebben. De eerste film van het nieuwe jaar zag een flinke opkomst. Vertoond werd "Death of a President", een documentaire over een fictieve dodelijke aanslag op amerikaanse president Bush die oktober 2007 plaats zou hebben gevonden. De Actie promootte de activiteit diverse malen, waarbij ook telkens melding gemaakt werd dat er tijdens de activiteit energy drankjes verkrijgbaar zouden zijn. Uiteindelijk bestond de verkrijgbare inventaris uit weinig meer, aangezien de Actie noch het bestuur kans hadden gezien de voorraad weer aan te vullen sinds deze tijdens het introkamp in hoog tempo geconsumeerd was. Uiteindelijk waren op de film, naast diverse Actie leden, 5 bezoekers aanwezig, waarvan de meeste 2e of 1e-jaars. Na het steeds verder afzwakkende bezoekersaantal op de foetsie films van vorig jaar, lijkt de verandering van commissie haar vruchten te hebben afgeworpen.

Ook de spellenavond was een groot succes. De Actie was van plan de avond deze maand, en indien succesvol elke volgende maand, te organiseren in societeit "De Walrus". Wegens een dubbelboeking moest de commissie deze maand echter naar een andere locatie uitwijken. Initieel werd hierbij het IDEA als alternatief genoemd, maar op de dag zelf werd de activiteit verhuisd naar de woning van Ferdinand Stam, die deze ruimte vriendelijk een avond doneerde. Hoewel vrij weinig promo, naast de aankondiging van verhuizing op de dag zelf, was verstuurd, was de opkomst toch boven alle verwachtingen van de Actie. Een ruim dozijn bezoekers was in verschillende stadia van de avond aanwezig, waaronder ook dit keer weer voornamelijk 1e en 2e-jaars. "We hebben al een paar jaar leuke, actieve CoVer leden erbij gekregen." verklaarde de Actie secretaris. "Hopelijk zien we hetzelfde volgende maanden ook, en komen ouderejaars dan vanzelf kijken wat ze allemaal wel niet missen."

Voor de komende maand staan naast de gebruikelijke borrel, film en nu ingevoerde spellenavond ook nog een grote activiteit te wachten. "Dit gaat waarschijnlijk paintballen worden." liet de Actie weten. "Verder zitten we nog op een paar dingen te broeden, maar dat laten we t.z.t. nog wel weten."

Introkamp 2007: iedereen enthousiast

Door Romke van der Meulen, Groningen 5-9-07

Zoals elk jaar werd voor de eerstejaars een introductiekamp georganiseerd. Dit jaar niet alleen voor KIers, maar ook informatici waren aanwezig. Plekjes voor ouderejaars waren schaars. Romke was een van de gelukkigen, en doet verslag.

Veel ouderejaars kwamen elkaar al bij het vertrekpunt tegen. Dit jaar was een plaatsje op het introkamp fel begeerd, en helaas moesten sommige ouderejaars thuis gelaten worden. Dit mocht de sfeer echter niet drukken, en na een geel introshirt aangetrokken te hebben, traden we de bus binnen. Een vriendelijke chauffeur bracht ons in een uurtje tot aan de deur van De Schoappedobbe te Elsloo.

Eenmaal hier moesten de frisse troepen nog even buiten wachten, terwijl een laatste overleg tussen boerderij-eigenaar en introcie plaats vond. Eenmaal binnen werden tassen gedeponeerd, en buiten begonnen de eerstejaars en ouderejaars het socializing proces dat hopelijk het hele weekend zal doorzetten. Na enige tijd begonnen de activiteiten met de traditionele spellen waarbij de aanwezigen grote massa's namen in hun hoofd stampten. Hierbij werden het bekende bal overgooien en het vorig jaar ingevoerde levend twister aangevuld door een spel waarbij een speler in het midden van een cirkel het slachtoffer moest raken met een skippybal, voor deze een nieuw slachtoffer bij naam kon noemen. Spontaan deelden de aanwezigen zich toen in in twee grote groepen, die aan een spelletje mafia begonnen. Onderlinge spelletjes zetten door totaan het avondeten, dat uit patat, snacks en worteltjes met erwtjes, aangevuld met appelmoes bestond.

's Avonds zette het socializen en spellen spelen door, tot later het rollenspel begon. In deze editie van het spel, gestyled met het retro thema, moesten groepjes 'astronauten' onderdelen verzamelen om hun ruimteschip te repareren, door met verschillende vreemd uitgedoste karakters te spreken. Onder andere blonk Chris Janssen als Nerd uit, evenals Mario en The Knights who say Ni. Aan het einde van een lange avond (het rollenspel was pas tegenmiddernacht afgelopen), werd het rollenspel nabesproken. Ook maakten diverse individuen van de lakse waaksheid van hun medekampers gebruik om te vorderen in het Gotcha spel, dat eerder uitgelegd was. Bijzonder vals waren de broertjes Wierda, die door constant hun slachtoffers uit te dagen met diverse woorden, uiteindelijk hen ertoe bewogen het targetwoord opzettelijk te laten zeggen, waarna ze hun briefje in beslag konden nemen.

De dag erop begon voor vele aanwezigen onplezierig toen ze door de introcie ruw gewekt werden. Brak en glazig zaten ouderejaars en eerstejaars zij aan zij aan het ontbijt. De sfeer trok echter al snel op toen de gebruikelijke Futurama afleveringen vertoond werden. Tegen de middag werden spelletjes van het bekende type gespeeld. O.a. kwallenballen en touwtrekken, maar ook Retro spellen zoals koekhappen werden beoefend. Verder die middag was er een quiz waarin allerlei talenten en kennisbronnen van de nieuwe eerstejaars werden aangesproken.

Na het avondeten, dit keer stevig pittige macaroni, werd de quiz afgerond met een eindronde. Na een eerlijke start echter, ontaarde de puntentelling en jury oordelen in vage bezigheden, die er in eindigden dat scoreteller Jan het spel won en de zo verdiende appeltaart met een omgekochte jury deelde. De ouderejaars vertrokken toen het bos in, om de speurtocht voor te bereiden. De eerstejaars volgden later, maar hadden problemen de juiste route te vinden. Na wat hulp van diverse posten bemand door ouderejaars, vonden ze echter hun weg en uiteindelijk zijn we geen eerstejaars kwijt geraakt. Tot nog dieper in de nacht dan de dag ervoor werd er gefeest.

De volgende dag stond nog een activiteit op het programma: het bestuurspel. Eerstejaars kregen papieren met steekwoorden die betrekking hadden op een van de commissies die vertegenwoordigers door het bos verspreid hadden. Door drie van deze steekwoorden te presenteren konden de eerstejaars cluedo briefjes verzamelen, waarna de winnaar degene zou zijn die als eerste de plaats, wapen en dader van de moord kon aanwijzen. De bedoeling was dat eerstejaars steekwoorden zouden uitwisselen via 'Stone, Paper, Scissors' (een misvertaling van een niet nader aan te wijzen bron), bleek hun solidariteit met elkaar zo hoog dat ze de steekwoorden gewoon onderling ruilden. Het eigenlijke doel van het spel, de eerstejaars bekend te maken met de commissies, werd echter wel vervuld en iedereen heeft er veel plezier aan beleefd.

Tenslotte moesten tassen gepakt worden en beddengoed ingeleverd. Nadat iedereen zich buiten verzameld had en de boerderij doorzocht was, begon de veiling, waar dit keer niet veel persoonlijke items teruggekocht hoefden te worden. Een van de eerstejaars, die wegens hartproblemen helaas niet meer bij de veiling aanwezig kon zijn, slaagde er desondanks via een telefonisch bod wel in diverse broden en stengels prei te bemachtigen. Zoals elk jaar ging de zitplaats van Chris in de bus voor veel geld van de hand. Een informatica traditie, waarbij geboden wordt op het laatste roerstaafje, nam dramatische vormen aan toen voor het staafje in kwestie, die nu al twee kampen gezien had, € 21 werd betaald. Helaas ging het traditionele laatste biertje niet over de toonbank: het bier was de vorige avond op gegaan.

Moe maar voldaan stapten toen eerste- en ouderejaars, nu kameraden zonder onderscheid, op de wachtende bus en nam de reis terug naar Groningen zijn aanvang. Sommigen van hen slaagden er niet in de reis wakker te volbrengen, zoals door diverse fotocie leden is vereeuwigd. Tenslotte ging een deel van de groep op het station uiteen, terwijl anderen samen naar de pizzaboer trokken. Deze verslaggever kan hier echter niet meer over rapporteren, aangezien hij tegen 18:00 thuis kwam en toen tot 9:00 de volgende ochtend geslapen heeft.

Inactiviteit forum CoVer geeft nieuwe inzichten

Door Romke van der Meulen, Groningen 9-6-07

Donderdag 30 mei werd voorafgaand aan de LALA door CoVer een open forum gehouden over de inactiviteit van de vereniging. Onder leiding van een studievereniging coach werden sterke en zwakke punten van CoVer onder de loep genomen.

Aan het einde van de bijeenkomst waren er, inclusief laatkomers, 9 mensen aanwezig. Enkele thema's waren tijdens de bijeenkomst duidelijk naar voren gekomen.

Zo bleek het imago van CoVer bij veel mensen als 'suf' bekend te staan. Een duidelijke fout was dat na een geweldig en leuk introkamp, CoVer potentiele actieve leden laat liggen door weinig activiteiten te organiseren. Dit stond tijdens de bijeenkomst bekend als 'het zwarte gat'. Verder werden o.a. BrainStorm en Foetsie borrel genoemd als kansen om mensen weer bij de vereniging te betrekken. Echter een boel mogelijke oplossingen moeten blijven liggen tot CoVer verhuist is naar het Bernoulli gebouw.

Stefan Wierda en Neeltje de Ruijter waren namens het bestuur aanwezig en hebben de nodige aantekeningen van het resultaat gemaakt, waar zij mee aan de slag zullen gaan.

Laatste foetsie film van het jaar gaat niet door

Foetsie valt terug in bekend patroon

Reporter ter plaatse, Groningen 18-6-07

In herhaling van de film van december was ook deze maand de foetsie vergeten de foetsie film te regelen. In tegenstelling tot toen wist de foetsie dit keer nog 2 uur van tevoren waarschuwing uit te zenden. Posts werden geplaatst op het CoVer forum en gastenboek. Tevens werd een bericht op de deur van het IDEA geplakt om onfortuinlijken op de hoogte te stellen van het overzicht.

De film die vertoond zou worden, "The Illusionist", werd door menig potentieel forum ganger op forum en email geprezen als een goede keuze. Tot nu toe heeft echter nog niemand aangegeven door deze vergissing geduppeerd te zijn.

2e ALV: veel discussie, weinig besluiten

Door Romke van der Meulen, Groningen 21-5-07

Afgelopen woensdag werd voor de tweede keer dit jaar een Algemene Leden Vergadering gehouden door CoVer. De agenda stond vol, maar duidelijke beslissingen bleven uit.

Naast de reguliere agenda punten zoals mededelingen, post en het in- en uithameren van commissieleden, werden ook een aantal belangrijke punten behandeld. Zo werd medegedeeld dat Ferdinand Stam vanwege persoonlijke redenen moet stoppen met het bestuur en enkel in naam penningmeester blijft, dit vanwege administratieve rompslomp als de titel overgedragen moeten worden. Eva van Viegen zal het bestuur gaan versterken als commissaris intern, Jurjen Wierda zal de taken van penningmeester op zich nemen.

Een terugkomend punt was lege commissies. Op het moment wordt de KasCie nog door twee en de StudCie zelfs door een persoon onderhouden, en een van de KasCie leden zou al uitgehamerd zijn, ware het niet dat de vereniging wettelijk verplicht is een kas commissie met twee leden te hebben. Verder is ook de actie onderbemand, en zoekt de easy nieuwe leden. De BoekCie heeft momenteel zelfs geen leden, en haar taken worden tijdelijk door het bestuur overgenomen. Een AlmanakCie en een ExCie of McCie zijn momenteel nog niet gevormd. De IntroCie is gelukkig wel gevormd, maar mist nog een lid met ervaring in het organiseren van een introkamp.

Verder werd een aangepast budget aan de ALV gepresenteerd. Hierin waren aanpassingen gedaan op aanraden van de eerste ALV, maar ook deze nieuwe versie kon de goedkeuring van aanwezigen niet wegdragen. Zo waren SympoCie en StudCie overgefinancierd, terwijl andere commissies extra budget beter konden gebruiken. Na een schorsing van een kwartier, waarin ALV leden, leden van de gedeputeerde commissies en de KasCie lid een amendement op de begroting opstelden, werd het nieuwe voorstel unaniem aangenomen.

Na een onderbreking volgde een felle discussie over het voorstel van het bestuur de bestuursperiode te verschuiven van september tot september, in plaats van januari wat nu het geval is. Beargumenteerd werd dat de periode een aantal jaren terug voor redenen die sterk op die van het huidige voorstel leken, naar januari gewijzigd. Vragen die onbeantwoord bleven waren of er meer animo voor bestuur zou zijn in de voorgestelde periode, en of het voor een jong bestuur beter is meteen een jaarplanning en begroting op te stellen, of na een half jaar ervaring.

Ook een verhit onderwerp waren de door het bestuur voorgestelde wijzigingen in het statuur en het HR. Onder andere werd voorgesteld de naam van de vereniging van CognitieVereniging te veranderen in simpelweg CoVer. Aanwezige informatica leden voelden er meer voor direct een nieuwe naam te kiezen die voor de hele vereniging toepasselijk zou zijn. Dat een nieuwe naam gekozen moest worden, was duidelijk, echter het bestuur stelde voor CoVer aan te houden tot genoeg nieuwe leden de samensmelting van KI en Informatica gewend zijn dat ze een eigen naam kunnen kiezen. Informatici onder aanvoering van Ivar Postma beargumenteerden echter dat een tweede wijziging in de statuten, die notarieel bevestigd moet worden onder kosten van enkele honderden euro's, voorlopig niet haalbaar is en de naam daarom direct veranderd moet worden. De discussie bleef onbesloten.

Tijdens een rondje langs de commissies werden voortgang en onderbevindingen besproken. Zoals gezegd werden voor diverse commissies dringend leden gezocht. De IntroCie zegt voorlopig het thema "Retro" te hebben aangenomen. Voor de McCie wordt mogelijk per 2009 leden gezocht, wanneer er een mogelijkheid is voor een verre reis. De meldt dat de overeenkomst voor sponsering met Optiver waarschijnlijk niet door gaat. De SympoCie meldt dat het symposium geregeld is, en enkel de promotie nog gedaan moet worden.

Na de melding dat er binnenkort een forum georganiseerd zal worden om de problemen rond inactiviteit binnen CoVer te bespreken, sloot Neeltje de Ruijter de vergadering. Achteraf kon in Sally O'Briens, waar de ALV gehouden werd, nog wat geborreld worden.

KI opleiding is goed, zegt visitatie commissie

Door Romke van der Meulen, Groningen 16-5-07

20:00 - Een uur geleden gaf de visitatie commissie, die de afgelopen twee dagen KI aand de RuG geëvalueerd heeft, haar voorlopige rapport.

De voorzitter van de commissie, Prof. Dr. W.A. Wagenaar, gaf ter introductie van de conclusie eerst enkele diclaimers. Ten eerste dat de commissie slechts drie KI opleidingen gevisiteerd heeft, en nog diverse te gaan heeft, waardoor het oordeel mogelijk nog (hopelijk naar boven toe) bijgesteld zal worden. Verder noemde hij de schaal waarop volgens de QANU (het orgaan dat visitaties organiseert en opleidingen kan accrediteren) 21 facetten genormeerd moeten worden. Hierbij zijn voldoende en onvoldoende gebruikelijke opties, goed houdt in dat opleidingen nationaal een voorbeeld aan de gevisiteerde opleiding kunnen nemen en excellent dat ook internationale opleidingen dit kunnen doen.

Alle facetten voor zowel Bachellor als beide Master opleidingen werden voldoende bestempelt, wat KI al in de top 90% brengt, met twee facetten die als 'goed' gewaardeerd werden. De begeleiding van studenten, zowel de directe communicatie tussen docenten en de bij hen aan scripties werkende studenten en de directe contacten van de studieadviseur (Jacomien Biemond) met de studenten, werden als nationaal voorbeeld genoemd. Voor de Master KI werd het facet 20, 'gerealiseerd niveau', wat door de voorzitter werd omschreven als 'dat waar het toch echt om gaat', ook als 'goed' omschreven. De commissie was vooral onder de indruk van het niveau van door KI master studenten geschreven scripties, die frequent tot publicaties leiden, en de plaatsing van KI master afstudeerders als onderzoekers bij diverse instellingen.

Zowel de decaan van GMW Prof. Dr. B.P.M. Creemers als onderwijs- en onderzoeksdirecteuren Andringa en Schomaker bedankten de commissie voor hun werk, goed rapport en aanwijzingen voor verbetering. Ook nam Andringa nog even tijd Jolie Lanser, coördinator van de visitatie, te bedanken voor haar harde werk en haar een bos bloemen te presenteren.

Oproep

Laat je stem horen: de Faculteitsraad Verkiezingen!

Door M. J. Amsing, Groningen 15-5-07

Jullie kennen mij als de Artiest van de voorkanten van de Brainstorm en hierbij wil ik even om jullie aandacht vragen. Ik sta namelijk op de verkiezingslijst voor de faculteitsraad 2007/2008.

Ik zal nog even kort uitleggen waarom het belangrijk is dat je gaat stemmen: De faculteitsraad is het officiële medezeggenschaporgaan van de faculteit. De faculteitsraad van GMW bestaat uit 9 studenten en 9 personeelsleden. We hebben instemmingsrecht op een deel van de onderwijs- en examenregeling, we hebben adviesrecht als het gaat om belangrijke aangelegenheden binnen de faculteit en de begroting. Ook mogen we zelf voorstellen indienen en ten slotte krijgen we alle informatie van het faculteitsbestuur dat nodig is voor het goed uitoefenen van ons werk. Als faculteitsraad willen we weten wat er speelt op de faculteit en als je wilt dat wij jullie zo goed mogelijk gaan vertegenwoordigen, stem dan voor de Faculteitsraad! Dit kan van 7 mei tot 18 mei via Progress! Dus laat je stem niet verloren gaan en laat je vertegenwoordigen!

Diplomacy avond scoort

(Nee dit keer menen we het)

Door onze reporter ter plaatse, Groningen 8-5-07

Een foto van een bord met oorlogstrategie
De stratgie van diverse spelers was goed overwogen

De Diplomacy avond, een nieuwe activiteit van de foetsie, trok het voor de foetsie ongekend grote aantal van 6 bezoekers. Het spel was een groot succes, en zal mogelijk binnenkort herhaald worden.

Diplomacy is een spel waarin spelers onderling overleggen en daarbij elkaar kunnen helpen, tegenwerken, afluisteren en verraden. De kamers van het IDEA, elk vanaf de gang makkelijk te overhoren, lokten ook de nodige intrige uit. Tot wederzijds vermaak wisten 2 spelers lange tijd goed samen te werken, 3 spelers hun gebieden snel te verliezen, en 2 spelers op eigen kracht hun rijken ver uit te breiden.

Uiteindelijk werd uit tijdsoverwegingen het spel afgebroken. Discussie over de mogelijke afloop woede nog enige tijd door, maar duidelijk was dat Turkije in een voordelige positie stond. Alle spelers wisten tot het einde te overleven, tot grote verbazing van een van hen die zich verloren waande.

Na deze gezellige avond zal de foetsie proberen de activiteit, in ieder geval voor genodigden, volgende maand te herhalen.

April foetsie film succes

Door Romke van der Meulen, Groningen 17-4-07

Maandag 16 april werd de foetsie film voor april vertoond. De opkomst was redelijk, en de film werd goed ontvangen.

Naast afgevaardigden van de foetsie zelf waren er vier bezoekers voor de film "300", die door aanwezigen goed gewaardeerd werd. Wel moet ondergetekende bij deze film opmerken dat diverse scenes wel veel aan andere bekende filmmomenten deden denken, en het middel van slow-motion veel te veel gebruikt werd. De film was echter wel amusant, en de sfeer tijdens de vertoning was goed. De opties voor de film van mei zullen binnenkort bekend gemaakt worden.

Esther neemt in stijl afscheid

Door Romke van der Meulen, Groningen 19-4-07

Donderdag 19 april nam Esther Wieringa Post, voorheen docent Fysische Methoden en voorzitter van de Opleidingscommissie, afscheid van staf en studenten van KI. Zij vertrekt bij de afdeling KI.

Het meerendeel van de KI staf, waaronder OIC directeur Lambert Schomaker en vice-directeur Tjeerd Andringa, plus enkele student leden van de OC, waren tijdens de afscheidsborrel aanwezig. Esther werd als afscheid cadeau's onder andere een filmpje aangeboden, een creatief werk gebasseerd op het McGurk effect, waarin diverse staf leden een laatste woord tot haar richten, waarbij audio en video met opzet ongesynchroniseerd waren.

Console Wars (te) groot succes

Gamers tevreden

Door Romke van der Meulen, Groningen 2-4-07

Afgelopen donderdag, 29 maart, werd in het Nijenborg gebouw door de actie Console Wars georganiseerd. De activiteit werd druk bezocht en goed gewaardeerd.

Vooral de Nintendo Wii, die aan de beamer werd aangesloten, was populair. Virtueel tennis, waarin controlers als rackets gebruikt konden worden, bezorgde vele vrolijke competitie. Maar ook andere spellen, sommige van recentere aard dan andere, werden met verve gespeeld. Oudste spel was waarschijnlijk een console met varianten van pong en twee vaste controlers met enkel een draaiknop elk.

Voor versnapering waren diverse zakken chips en ruime hoeveelheden cola en fanta in blik aanwezig, die ook snel en met smaak geconsumeerd werden. De sfeer was ontspannen, competitief en vol amusement. Aanwezigen zullen met deze reporter eens zijn geweest dat deze activiteit zeker voor herhaling vatbaar is. Wel raad ik aan de volgende keer meer tijd, meer ruimte en meer versnaperingen voor te bereiden, aangezien dit keer het bezoek kennelijk onderschat was.

Nieuwe foetsie film ziet oude bezoekersaantallen

Door onze reporter ter plaatse, Groningen 20-3-07

Gisteren werd voor de tweede maal onder de nieuwe Foetsie incarnatie de Foetsie Film vertoond. Opkomst was laag.

Naast de foetsie zelf was op de vertoning van Al Gore's documentaire "An Inconvenient Truth" slechts een bezoeker aanwezig. Een dergelijke lage opkomst was het laast eind vorig jaar gezien.

Mogelijke oorzaak was de promotie van de film, die pas dezelfde dag binnen kwam. De foetsie laat weten dat interne probelemen, inmidels opgelost, de oorzaak hiervan waren. Verder maakt de foetsie bekend dat de film zal blijven doorgaan, en ook andere activiteiten die te zijner tijd bekend gemaakt zullen worden, in de maak zijn. De keuze mogelijkheden voor de foetsie film werden eerder vanavond op het CoVer forum gepubliceerd.

Penningmeesteroverleg: rustig, erg rustig

Door Romke van der Meulen, Groningen 20-3-07

Het penningmeesteroverleg van CoVer werd afgelopen maandag gehouden in het IDEA gebouw. In een laag uitgevallen bezoek waren alleen de penningmeesters van de actie en de foetsie aanwezig, samen met de penningmeester van het bestuur, BoekCie en FoToCie Ferdinand Stam.

Will they pull it off?

Een goed begin is het halve werk

Door Romke van der Meulen, Groningen 27-2-07

In de rubriek serie "Will they pull it off?" kijken we naar de prestaties van het vijftiende CoVer bestuur, in vergelijking met de voornemens die ze in hun jaarplanning gepubliceerd hebben.
In dit eerste deel goed nieuws: het bestuur zet zich goed in, en resultaten zijn zichtbaar.

Een van de eerste plannen die in de beruchte jaarplanning van dit 15e bestuur wordt beschreven, is het samen laten lopen van de bestuursperiode met het collegejaar. Het bestuur heeft plannen bekend gemaakt om deze wijziging door te voeren. Een speciale commissie, de statcie, is opgericht en wordt op dit moment gevuld door de gebroeders Wierda. Zij kijken naar de huidige statuten en overleggen met leden, staf en mogelijk deskundigen. Zij zullen wijzigingen in deze statuten voorstellen. Hieronder zullen hoogst waarschijnlijk wijzigingen zijn die reflecteren hoe CoVer onlangs de studievereniging voor het gehele OIC is geworden (zie eerder bericht). Op dit moment is in de statuten nog vastgelegd dat het bestuur binnen vier maanden na het einde van het financieel boekjaar (eind kalenderjaar) moet worden ingesteld, dit zal moeten worden veranderd. De complete wijzigingen in de statuten zullen tijdens een ALV worden voorgesteld en ter stemming gebracht. Deze ALV staat voorlopig in midden April gepland. Omdat het onwaarschijnlijk is dat direct in deze eerste ALV het aantal stemmen benodigd voor een wijziging in de statuten (2/3 van het totaal) gerepresenteerd zullen zijn, zal er drie weken na deze ALV een speciale ALV gehouden worden om de wijzigingen rechtsgeldig goed te keuren.

Een volgend punt op de planning is het finaliseren van accreditatie. Het bestuur is ook hier mee bezig: er moet nog goed gekeken worden dat geen commissies vergeten worden, en punten moeten worden toegekend naargelang de commissie meer tijd vereist. Er moet nog met overlegd worden, maar het bestuur verwacht de accreditatie binnenkort te kunnen invoeren.

Via hun blog heeft het nieuwe bestuur al goed contact geschapen met de leden. En ook hun aanwezigheid in de CoVer kamer is onberispbaar: het lijkt bijna of ze overal tegelijk kunnen zijn... In de collegezalen hebben we het nieuwe bestuur nog niet gezien, in ieder geval niet in functie (in Cognitieve Psychologie zijn zij allen aanwezig, samen met veel of alle leden van diverse andere commissies). Zij zijn van plan dit vanaf maart te gaan doen.

Zoals in de jaarplanning aangekondigd heeft het bestuur de commissies onderling verdeeld, zodat meer persoonlijke aandacht kan worden besteed. De bestuursleden bezoeken de vergaderingen van de commissies voor welke ze verantwoordelijk zijn, en vragen hoe het bestuur ze beter kan ondersteunen en wat zij van het bestuur verwachten. Vooral dit laatste wekt in deze reporter, die dit voor twee commissies gezien heeft, vertrouwen dat dit bestuur druk bezig is voor haar leden en met menig probleem kan worden toevertrouwd.

De integratie van Informatici en KIers verloopt voorspoedig en meer informatici zijn inmiddels lid worden van CoVer. Verwacht wordt dat tegen eind maart het Grote Integratie Feest (GIF) zal worden gehouden. Het bestuur heeft ook gezorgd dat zij berichten over zowel de all mail als een mailinglijst voor informatici kunnen verspreiden. Ook zijn er al goede contacten tussen het bestuur en de FMF.

Andere verbeteringen, zoals verbetering van de financiele administratie, het afwerken van debiteuren en crediteuren, automatische incasso's, het is te veel om op te noemen. Bestuursleden vertellen verhalen van takenlijsten van 15 puntent, waarvan het grootste deel voor de vergadering de week er op gedaan is.

De prestaties van het huidige bestuur zijn als een baken in deze tijd van verandering voor CoVer. Zij hebben in deze drie weken sinds de laatste ALV het vertrouwen in hun, dat toen al duidelijk uitgesproken werd, meer dan waar gemaakt.

Dit artikel is een column en representeert de persoonlijke mening van de auteur.

Lichte voorjaarsvakantie 1e-jaars

Door Romke van der Meulen, Groningen 25-2-07

De eerstejaars studenten gaan gedurende de voorjaarsvakantie een lichte week tegemoet.

Meerdere colleges vallen uit door afwezigheid van de docent. In het geval van Kunstmatige Intelligentie 1 door ziekte, in het geval van Cognitieve Psychologie vanwege vakantie van de docent. Ook tweedejaars, waarvan een aantal Cognitieve Psychologie volgen in plaats van Hersenen en Gedrag, beleven een tijdelijke respit nu de docent van Human Factors vanwege ziekte het college van dinsdag heeft afgelast, met de aankondiging dat het college donderdag mogelijk hetzelfde lot zal ondergaan.

CoVer biedt de mogelijkheid deze vrije tijd te besteden met o.a. een constitutieborrel dinsdagavond en het langverwachte gala komende donderdag.

Spel is uit voor Actie

Kroeg blijkt failliet

Door Romke van der Meulen, Groningen 15-2-07

De geplande spellenavond, een activiteit van de Actie, liep in de soep toen bleek dat de gereserveerde locatie, de kroeg genaamd "Jongens van de Witt", was gesloten.

Omstanders vertelden van faillisement en een vermeende politie-inval. Feit bleef echter dat de aanwezigen op straat kwamen te staan. Zo veel mogelijk ingeschreven participanten werden direct bericht, en konden op tijd bereikt worden om verspilde reistijd zo veel mogelijk te beperken. Besloten werd uit te wijken naar de stamkroeg van CoVer: Jut en Jul. Het CoVer bestuur slaagde er in om binnen tien minuten van het officiële begin van de activiteit een mededeling op de CoVer website te plaatsen, waarin de nieuwe locatie werd vermeld.

Gelukkig konden de reeds aanwezigen zonder meer bij Jut en Jul terecht, en slaagden er toch in een geslaagde avond te beleven.

Eerste foetsie-film succesvol

Assortiment bevalt goed

Door Romke van der Meulen, Groningen 19-2-07

De eerste film van de nieuwe Foetsie commissie, die vanavond vertoond werd, was een succes.

De film, Peter Jackson's King Kong, trok, naast 3 van 4 foetsie leden, 5 bezoekers. Dat is ten opzichte van de laatste twee foetsie-films een toename van 400%. De foetsie commentarieerde: "Volgende keer een kortere en betere film."

Ook het pas aangevulde assortiment voedsel en drinken werd goed gewaardeerd, en met vlijt geconsumeerd. In de aanbieding waren 3 soorten crocky chips voor €0,20 per zakje. Ook de jawbreakers voor hetzelfde bedrag, en de king-size Lions voor €0,30 waren populair. Aanwezige eerstejaars, die voor het eerst een foetsie-film bezochten, waren onder de indruk van de diversiteit en lage prijzen.

"Het was heel gezellig, en er was echt een ruim aanbod van etenswaren.", aldus Neeltje de Ruijter, die bij de premiere aanwezig was.

Voorstel OIC werkgroep geaccepteerd

Door Romke van der Meulen, Groningen 10-2-07

In een lange, druk-bezochte ALV, werd het voorstel dat de OIC werkgroep (zie eerder bericht) eerder uitbracht, aangenomen: CoVer wordt de algemene studievereniging van het OIC en zal dan ook op zowel studenten KI als Informatica ingesteld worden.

In een verrassende omkering van het besluit van de ALV vorig jaar, werd door alle 43 stemmen van zowel aanwezigen en gemachtigden unaniem ingestemd met de bevinding van de werkgroep. Officieel werd het voorstel, CoVer de studievereniging van alle OIC studenten te maken, na een korte presentatie door Chris Janssen en enkele vragen, aangenomen. Overigens werd hiermee een agenda punt op basis van een brief irrelevant gemaakt. De brief was van een Informatica student die getroffen werd door de Informatici blokkade die vorig jaar werd ingesteld. Hij vroeg alsnog toegelaten te worden, en vermelde zich anders genoodzaakt te zien zich in te schrijven voor KI.

Verdere onderdelen deden hierna enigszins anticlimactisch aan, maar werden desondankt de nodige aandacht gegeven. De jaarverslagen van het bestuur en de commissies werden met een kritische blik doorgelopen, waarbij hier en daar een toelichting of verantwoording gegeven moest worden. Vooral de PRcie, o.l.v. Nick Degens, moest een gebrekkig functioneren rapporteren, hoewel wel enige resultaten vielen te rapporteren bij het binnenhalen van sponsering en verbetering van het overdrachtsdocument. Goed nieuws bij meerdere commissies was een betere bezetting, o.a. bij de FoToCie en RedaXie. Het kasboek en de financiële verslagen waren, meende Bastiaan Fens, niet erg duidelijk. Voor de volgende ALV zal naar een andere indeling gekeken worden.

Na de pause werd het nieuwe CoVer bestuur ingehamerd. Diverse mensen in het publiek wilden hun vertrouwen in dit bestuur uitspreken. De vergadering werd overgenomen van Degens door Neeltje de Ruijter, die er in slaagde de orde van de vergadering te behouden. De planningen van zowel bestuur als commissies, en bovenal de begroting voor 2007, werd heftig bediscussieerd. Hierbij bleek een heikel punt dat in vele planningen en begrotingen er nog niet van een gezamenlijke vereniging voor Informatici en KIers kon worden uitgegaan. Een nieuwe ALV zal binnenkort gehouden worden, waarbij nieuwe planningen en budgetten zullen worden besproken.

Enige commotie ontstond ook toen bleek dat er voor de commissiekleding van het bestuur 75 euro begroot was, terwijl dit voor andere commissies slechts de helft hiervan was. De begroting werd goedgekeurd met dien verstande, dat het bestuur er op toeziet dat er niet meer dan een kwart van het budget wordt uitgegeven voor de nieuwe ALV gehouden kan worden.

En hiermee was de regeerperiode van het 15e bestuur begonnen. Wij hier bij de RedaXie zullen hun handelingen met aandacht volgen.

BrainStorm niet foetsie

Door onze reporter ter plaatse, Groningen 6-2-07

Bezweet en vermoeid loopt de voorzitter van de RedaXie de CoVer kamer uit en vertelt ons zijn verhaal: "De bedoeling was dat de BrainStorm al voor het einde van het jaar bij onze leden in de bus zou liggen, maar soms lopen plannen niet helemaal zoals gepland." Hij legt uit dat de grootste problemen dit keer de layout waren en de wikkels. "Normaal gezien laten we onze layout door een persoon doen, maar als die door omstandigheden niet kan, dan lopen we dus vertraging op." De BrainStorm liep daarom al een paar weken vertraging op.

"Toch het grootste probleem dit keer waren de wikkels, deze worden normalitair gemaakt door het gebruiken van templates. Jammergenoeg zijn deze alweer verouderd en werken niet goed op langzame systemen of met nieuwe software."

Toch heeft de Redaxie het ook dit keer weer voor elkaar kunnen krijgen! "Het was een beetje op het nippertje, maar we hebben na een lange dag werken de wikkels er goed om!" Dus als we deze voorzitter kunnen geloven dan kunnen we de Brainstorms nog voor de ALV verwachten!

Met zijn laatste woorden wil de voorzitter zijn excuses aanbieden aan iedereen met een tussenvoegsel: "We hebben geprobeerd om ze deze keer er wel bij te krijgen, maar het is toch niet gelukt op een of andere vreemde manier". De Redaxie laat weten bezig te zijn met het onderwijzen van meerdere commissieleden in de layout, en met het ontwikkelen van gemakkelijkere manieren voor layout/wikkels.

Nieuwe foetsie plannen bekend

Door onze reporter ter plaatse, Groningen 10-2-07

Een film op de derde maandag van de maand en een wekelijkse borrel op donderdag tussen vier en zes. Dit zijn de plannen van de nieuwe Foetsie. Dit maakten zij bekend na hun eerste vergadering op vrijdag 9 februari jongstleden.

"We zijn nog bezig concrete maatregelen te treffen om deze plannen ook waar te maken.", liet hun voorzitter Romke van der Meulen weten. "De borrel stellen we uit tot we een geschikte locatie kunnen vinden. De film zal per deze maand beginnen, en de eerste voorstelling zal, zoals aangekondigd, Peter Jackson's King Kong zijn. Meer informatie zullen we bekend maken wanneer ze beschikbaar wordt."

BrainStorm terug bij af

Door Romke van der Meulen, Groningen 13-2-07

De BrainStorm, die voor afgelopen ALV aan had moeten komen, is door TNT terug gestuurd.

Een onbegrijpelijke foutcode vergezelde het pakket BrainStorms, die gisteren werd terugbezorgd bij het IDEA. Het probleem lijkt te zijn ontstaan rond de girorekening. Het bestuur is nu met de zaak bezig, en verwacht wordt dat de BrainStorm, die origineel geplant stond voor bezorging eind vorig jaar, binnenkort bij de leden in de bus zal vallen.

De RedaXie biedt zijn verontschuldigingen aan voor de vertraging, en zet zich in dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Mission unsuccesvol voor 14e bestuur

Streven naar meer openheid en structuur niet geslaagd

Door Romke van der Meulen, Groningen 1-2-07

Een kleine week voor de ALV van 8 februari a.s. publiceerde het CoVer bestuur de (financieel) jaarverslagen en -planningen van hunzelf en de diverse commissies van CoVer. Hierbij was het Algemeen Jaarverslag van bijzonder belang. Tegenslagen overwegen hierin de meevallers voor 2006. Een samenvatting.

Het Algemeen Jaarverslag van het bestuur betreurt het mislukken van een herstructurering van de commissies. Zo werd een fusie tussen Actie en Foetsie voorkomen toen de foetsie nieuwe leden vond.

Commissies lijken aan te trekken: de nieuwe Eerstejaarscie is goed bezet, RedaXie en FoToCie zijn gevuld. Helaas is het bestuur er niet in geslaagd een ExCie of McCie te vormen.

Als pluspunten worden o.a. genoemd de goede administratie, het plaatshebben van een voorzitters-overleg en het oprichten van een bestuursblog op de CoVer website, hoewel deze reporter moet vaststellen dat van de mogelijkheden van dit blog door het bestuur weinig gebruik is gemaakt.

Een duidelijk resultaat van het zittende bestuur is de regeling rond accreditatie van commissie werk, een systeem dat mensen die zich veel inzetten voor CoVer erkent. Dit systeem is volgens het jaarverslag zo goed als afgerond en zal waarschijnlijk door het volgende bestuur worden ingevoerd.

Verder zag het afgelopen jaar de oprichting van het samenwerkingsverband NSVKI van landelijke KI studieverenigingen, waar CoVer, Ingocnito en CognAC al in samenwerken, en waarin onlangs de GVR georganiseerd werd. Verder trekt NSVKI sponsoren aan en wordt er een symposium georganiseerd.

Een punt dat veel naar voren kwam tijdens deze bestuursperiode was het nieuw opgerichte OIC. Een verslag van een speciaal opgerichte werkgroep wordt per komende ALV besproken.

Problematisch bleek de invulling voor de commisaris extern, in dit bestuur Nick Degens. Om de functie interessanter te maken, is gepoogd contact met andere studieverenigingen door de commissaris extern te laten lopen, doch dit bleek niet altijd handig. De PRcie, geleid door Degens, was zwaar onderbezet en functioneerde niet goed. Verstoord contact met bedrijven was het gevolg, en geen verbetering in sponsering, hoewel het verslag van de PRcie zelf wel binnen een maand sponsorgeld belooft.

Tijdens het voorzittersoverleg werd al duidelijk dat in contacten met bedrijven voor CoVer kansen bleven liggen. Meningen over eventuele verbeteringen aan de PRcie zijn binnen dit bestuur verdeeld, en het probleem wordt aan het volgende bestuur overgelaten.

Financieel gezien zijn er mee- en tegenvallers geweest. De prijzen van papier gingen omhoog, wat meer kosten van BrainStorm en Almanak met zich meebracht. De BrainStorm wist dit te componseren met gedaalde verzendkosten, maar de oplage van de Almanak moest worden verlaagd van 250 naar 200.

Over het geheel kan geconcludeerd worden dat het bestuur niet overal even goed gepresteerd heeft, hoewel hierbij wel vermeld moet worden dat zij moeilijke tijden en snelle, grote ontwikkelingen hebben moeten doorstaan, hierbij de vereniging betrekkelijk stabiel houdend. Bovendien zijn op gebieden buiten de vereniging grote vooruitgangen geboekt. Hun opvolgers zullen een boel problemen opgelost vinden.

RvA kandidaten bekend

Door Romke van der Meulen, Groningen 1-2-07

Het is bekend welke leden van het uittredend CoVer bestuur zich kandidaat zullen stellen voor de RvA. Cas van Noort (20) en Roeland van Batenburg (22) vertelden deze reporter van plan te zijn zich voor de commissie beschikbaar te stellen.

De Raad van Advies adviseert het bestuur. Alle CoVer leden kunnen in principe in de Raad deelnemen, echter kandidaten moeten worden voorgedragen en aangenomen. In praktijk nemen vooral oud-bestuursleden zitting in de RvA.

Op dit moment bestaat de RvA uit Jolie Lanser (22) en Chris Janssen.

Nieuw bestuur publiceert ambitieuse plannen

Door Romke van der Meulen, Groningen 2-2-07

"Als vijftiende bestuur gaan wij graag die uitdaging aan om er voor te zorgen dat CoVer een grotere en sterkere vereniging wordt, maar dat de sfeer en gezelligheid bewaard blijft." Deze inspirerende woorden leiden de jaarplanning van het 15e CoVer bestuur in, een document waarin zeer ambitieuse plannen onthuld worden.

Zo worden maatregelen voorgesteld om CoVer en het bestuur toegangkelijker te maken voor leden en niet-leden. Om herkenbaarheid te vergroten, zal het bestuur maandelijks colleges bezoeken en o.a. CoVer activiteiten promoten. Er zullen vier ALV's i.p.v. twee worden georganiseerd, zodat inzicht en inspraak in de vereniging toegangkelijker wordt. Een nieuw systeem waarin niet de commissaris intern, maar het gehele bestuur verantwoordelijk is voor contact met de andere commissies van CoVer moet er voor zorgen dat de commissies beter ondersteund worden.

De planning stelt verder voor intensief contact te onderhouden met FMF, om ervaringen over sponsoring uit te wisselen en Informatica studenten te benaderen. Dit laatste wordt vooral pertinent als het pas uitgekomen voorstel van de OIC werkgroep (zie eerder bericht) wordt aangenomen, en CoVer de studievereniging van zowel KI als Informatica wordt. Het 15e bestuur neemt zich voor, als het voorstel wordt aangenomen, zich volledig in te zullen zetten voor het naleven ervan.

De RedaXie laat weten per eind februari een maandelijkse rubriek te beginnen, getiteld "Will they pull it off?", waarin de vervulling van deze voornemens wordt onderzocht.

Niet rijden en bellen

Door Romke van der Meulen, Groningen 1-2-07

Het menselijk brein is niet berekend op multi-tasking, zoals bijvoorbeeld rijden en bellen tegelijk. Vertraging treedt op als tussen twee taken minder dan 0,3 seconde zit.

Dit bleek uit een onderzoek waarbij proefpersonen zowel een knop moesten indrukken afhankelijk van een van acht geluidjes, en een woord moesten noemen afhankelijk van een van acht plaatjes. MRI scans duiden dat signalen in de hersenen 'in de wacht gezet worden', wat tot een seconde vertraging kan leiden. "Dat is lang als je honderd kilometer per uur rijdt", zegt onderzoeksleider Paul Dux, een postdoc van Vanderbilt University.

Bron: tweakers.net

CoVer moet Informatici opnemen, zegt OIC werkgroep

Eindrapport gepubliceerd, presentatie en stemming tijdens komende ALV

Door Romke van der Meulen, Groningen 31-1-07

Algemene verwachtingen werden voldaan toen de conclusie van de OIC werkgroep vandaag in hun eindrapport gepubliceerd werd. Niet in lijn met de ALV van 6 juli 2006, maar wel in overeenkomst met de wensen van FMF, het nieuwe OIC bestuur en het huidige standpunt van het CoVer bestuur, adviseerd de OIC commissie dat CoVer de overkoepelende studievereniging van het OIC, d.w.z. voor zowel KI als Informatica, wordt.

"Het is goed voor de toekomst van de vereniging en haar leden als CoVer uitgroeit van een vereniging voor enkel studenten van de opleidingen behorende bij de vakgroep Kunstmatige Intelligentie naar een vereniging voor studenten van alle opleidingen van het OIC. Gekoppeld aan deze verandering moeten concrete voorwaarden en richtlijnen zitten die zorgen voor een gelijkwaardige positie van elk huidig en toekomstig CoVerlid."

Aldus luidde het eindadvies van de in december 2006 opgerichte OIC adviesgroep. De conclusie volgt een publicatie waarin de commissie de geschiedenis van de komst van het OIC (toen CvI) samenvat, de mening van OIC bestuur, FMF en SWI (Studentoverleg Wiskunde en Informatica - overlegsorgaan waarin veel Informatici betrokken zijn) aanhaalt en verschillende alternatieve scenarios evalueert.

Argumenten voor deze conclusie beslaan onder andere het feit dat CoVer ongeacht haar mee- of tegenwerken van de ontwikkelingen, veranderingen zal ondergaan.

Bovendien wil het OIC bestuur in ieder geval een enkele studievereniging verantwoordelijk hebben voor Introductiekamp en boekverkoop, wat betekend dat CoVer deze activiteiten kwijt raakt als zij niet de overkoepelende OIC vereniging wordt. Boekverkoop, wat inhoudt dat de 10% korting de 10 euro lidmaatschap per jaar ruimschoots compenseerd, is een belangrijke wervingsfactoor voor lidmaatschap, net als het Introkamp. Verder resulteren veel van de alternatieve scenario's er in dat FMF waarschijnlijk de overkoepelende vereniging wordt, terwijl FMF naast Informatici en KIers ook studenten uit andere richtingen herbergt, of dat er een ongezonde concurentie ontstaat tussen FMF (of een andere resulterende Informatica vereniging) en CoVer.

Aanvullend op deze conclusie doet de adviesgroep ook een concreet voorstel, bestaande uit 15 punten, waarmee CoVer overkoepelende studievereniging van OIC kan worden. Er bestonden eisen vanuit het FMF aan CoVer, als deze ook Informatici zal herbergen, die voornamlijk inhielden dat beide typen studenten gelijkwaardig behandeld worden,

en activiteiten op beide groepen zijn toegespitst. Het voorstel vanuit de adviesgroep advisereert dit ook, en noemt tevens concreet de statuten en HR, uitwaartse houding en publicaties, representatie in de diverse commissies, met name die commissies die studie-gerelateerde activiteiten organiseren, de boekverkoop en het introkamp. In dit voorstel wordt het CoVer bestuur verantwoordelijk voor de doorvoering van de maatregelen gehouden, en zal tijdens een volgende ALV verantwoording moeten afleggen.

Tevens wordt voorgesteld een IntroCie op te stellen van zowel KI als Informatica studenten, zelfs als dit betekend dat deze pas op de daaropvolgende ALV kan worden ingehamerd zodat de Informatici eerst lid van CoVer kunnen worden, met het doel dat het Introkamp voor komend studiejaar al voor KI en Informatica gezamenlijk gehouden kan worden. Voor de boekverkoop wordt dezelfde aanpak als altijd gehanteerd, nu echter ook voor Informatica boeken. De nieuwe boekverkoop moet voor 1 september 2007 gerealiseerd worden, volgens het advies.

In een reactie liet voorzitter van de werkgroep Chris Janssen weten dat de conclusie van het rapport niet is bereikt vanuit eisen van OIC of FMF. "Wat ik nog wil benadrukken is dat de eindconclusie van de commissie niet is gebaseerd op wat de FMF wil, maar op hoe de situatie is. Gelukkig komt deze conclusie ook overeen met wat de FMF het beste lijkt. In andere opties [...] is er vooral veel onduidelijkheid over de toekomst van CoVer. De kans dat de FMF dan dé OIC studievereniging zou kunnen worden is inderdaad aanwezig en waarschijnlijk zelfs heel groot. Naar inzicht van de werkgroep is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de toekomst. De huidige aanpak geeft het meeste duidelijkheid en gelijkwaardigheid onder studenten. De andere opties geven die minder en zijn daardoor minder geschikt."

De commissie roept CoVer leden op het rapport te lezen en op de ALV hun stem te laten horen. De ALV staat donderdag 8 februari aanstaande geplant en zal naast de gebruikelijke zaken van een eerste-kwartaals ALV (o.a. (financiële)jaarverslagen en -planningen) voornamelijk op dit punt in gaan.

OIC voorlichting: commissies, inspraak en plattegronden

Door Romke van der Meulen, Groningen 31-1-07

De vanavond gehouden voorlichting over het OIC ging voornamelijk in op de bestuurlijke en praktische organisatie van Informatica en KI onder het OIC.

Professor Schomaker bij een computermodel van het toekomstige Bernoulli-borg
Professor Schomaker bij een computermodel
van het toekomstige Bernoulli-borg

De eerste presentatie, gehouden door Stefan Wierda, lid van zowel het nieuwe CoVer bestuur als adviserend student-lid van het OIC bestuur, betrof de bestuurlijke organisatie van het nieuwe opleidingsinstituut en een beschrijving van de functies van de verschillende actoren hier in. Het beleidsvormende deel zal worden waargenomen door het OIC bestuur, bestaande uit een directeur (Schomaker), een adjunctdirecteur van Informatica en KI (Renardel de Lavalette en Andringa resp.) en een student uit KI of Informatica. Dagelijkse coördinatie wordt uitgevoerd door de Coördinatie Commissie (CoCo), waarin o.a. de adjunct-directeuren en een student-lid van de beide OC's zitting zullen nemen. De OC's zelf, tenslotte, controleren het beleid en koppelen feedback van staf en studenten terug.

De tweede presentatie, gehouden door professor Schomaker, centreerde rond een plattegrond van de derde verdieping van het toekomstige Bernoulli-gebouw, waar Informatica, KI en de OIC gehuisvest zullen worden. Discussie over en weer beantwoorde een boel vragen van de aanwezigen, zoals welke ondersteunende aspecten van beide studies in de toekomst mogelijk samen zullen gaan (voorlichting,studie-adviseur). Onderliggend thema was dat KI en Informatica, twee opleidingen die qua onderzoeksklimaat sterk op elkaar lijken, in de toekomst steeds nauwer zullen gaan samenwerken.

Nieuw bestuur zeer ervaren

Door Romke van der Meulen, Groningen 31-1-07

Het kandidaat-bestuur, dat waarschijnlijk het huidige CoVer bestuur gaat vervangen, bestaat uit ervaren mensen.

Zo heeft , de nieuwe voorzitter en met 20 jaar het jongste lid, tijdens haar studie Informatiekunde, waaruit ze na een jaar overgestapt is naar KI, pogingen ondernomen een studievereniging op te richten, die helaas wegens gebrek aan belangstelling zijn mislukt. Ferdinand Stam (25) was eerder penningmeester van het bestuur en leidt de KasCie. Stefan Wierda (22) kwam vandaag in het nieuws als student lid van het OIC bestuur. Net als Jurjen Wierda (23) is hij een jaar bestuurslid in de GSb geweest.

Een vijfde lid is helaas nog niet gevonden.

FoToCie verklaart de strijd voor geopend

Door Romke van der Meulen, Groningen 22-1-07

De FoToCie liet eerder vandaag weten dat de jaarlijkse FoToCie wedstrijd weer begonnen is.

Zoals eerder zijn er weer in twee categorieën prijzen te winnen. Dit zijn originele foto's, waarvoor het thema dit jaar "Nachtelijke leven: de vroege uurtjes" zal zijn, en foto-bewerkingen, waarvoor dit jaar het thema op "Gevaar op de weg" gesteld is. Per categorie mogen twee foto's per persoon worden ingestuurd naar de FoToCie voor 2 mei 2007.

Winnaars vorig jaar van de FoToCie wedstrijd waren Stephanie Kemna en Matthijs Zwinderman.

The Fifth Member

Kandidaat bestuur zoekt
kandidaat-kandidaatbestuurslid

Door Nick Degens, Groningen 29-1-07

Een groep van vier mensen heeft het op zich genomen om CoVer door de komende maanden heen te leiden. Deze groep bestaat uit:

Helaas kunnen kan de groep niet een vijf koppig CoVer bestuur vormen, en zijn daarom nog op zoek naar een extra persoon. De groep is van plan tot september te blijven zitten. Het is voor ons nog maar de vraag wat ze van plan zijn... We mogen in ieder geval blij zijn dat er ook deze keer weer mensen zijn die voor de vereniging opstaan, en ons door deze belangrijke tijden heen kunnen leiden! Het bestuur laat weten dat geintereerden zich nog steeds kunnen melden.

Neuro-USB kabel in ontwikkeling

Door Romke van der Meulen, Groningen 22-1-07

Het lijkt er op dat het onderzoek van Kevin Warwick, dat hij vorig jaar nog op CoVer georganiseerd">AmiGro presenteerde, inmiddels achterhaald is.

Onderzoeker Doug Smith van de University of Pennsylvania maakte bekend te werken aan een elektronische kabel naar neuronen. Deze werkt door een set van eiwitcoating voorziene elektroden. Neuronen in de omgeving, binnen 100 micron, groeien hier spontaan naartoe. Experimenten hebben al aangetoond dat na een succesvolle verbinding elektronische signalen beide kanten op gestuurd kunnen worden.

Bron: tweakers.net

Foetsie hibernatie na 5 minuten voorbij

Grap loopt uit de hand

Door onze CoVer specialist, Groningen 15-1-07

De foetsie is na een periode van een paar dagen herrezen. Actieve Leden die in de CoVer kamer in het IDEA rondhingen, werden zo'n half uur geleden gebombardeerd tot nieuwe foetsie.

Leden van de nieuwe foetsie incarnatie zijn Romke van der Meulen (voorzitter), Cas van Noort (secretaris), Martijn Hartman (penningmeester), Martijn Scholtens en Peter Schutte. De eerste vergadering volgde 5 minuten na de formatie. Hierin werd besloten dat de eerste film die vertoond zal worden, Peter Jackson's King Kong zal zijn. Een datum is nog niet geprikt, maar zal z.s.m. bekend worden gemaakt.

Gevraagd naar zijn reactie als actief CoVerlid vertelde Ferdinand Stam: "De foetsie? Die was toch weg? Zijn ze weer terug?" Hierop liet de foetsie weten dat hun slogan voor de komende periode zal zijn: "We're back! And we mean business." Toen King Kong als eerste film bekend werd gemaakt, reageerde Nick Degens, die zichzelf heeft uitgeroepen tot foetsie hoofd-spook-redacteur en reviewer, deze film niet goed te keuren, en dan ook niet aanwezig te zullen zijn. Een review van de avond van Degens zal later verschijnen.

De formatie begon in eerste instantie als een grap. "Nick vroeg me hoe het me zou lijken om voorzitter van de foetsie te worden." vertelt kersverse voorzitter van der Meulen. "Ik zei direct: 'oh lijkt me wel aardig'. Ik grapte wat, ik had er nooit echt serieus over nagedacht in de foetsie te gaan. Nu ik er later over nadenk, heb ik er geen spijt van. Ik ben altijd met plezier naar de CoVerfilm geweest: er heerst altijd een gezellige, relaxte atmosfeer." Hartman: "Ik voel me als herboren. Ik heb er op het moment nog geen woorden voor." van Noort, die kort na de formatie het pand verlaten had, liet deze reporter weten: "Ik sta hier half naakt en met mijn gedachten ergens anders, dus ik kan zo snel even niets bedenken om te zeggen."

De nieuwe commissie-leden zullen waarschijnlijk bij de ALV van 8 februari a.s. officieel ingehamerd worden.

Blokkade-regeling mogelijk omzeilt

OC wrijft zich tevreden gniffelend in de handen

Door onze reporter underCoVer, Groningen 15-1-07

De Opleidings Commissie heeft een mogelijk een manier gevonden om de blokkade-regeling te omzeilen. De blokkade-regeling wordt door de gehele faculteit GMW ingevoerd, hoewel het vooral op de opleiding psychologie is afgestemd, en houdt in dat studenten die in hun eerste jaar geen 45 ECTS halen, niet aan tweedejaars-vakken mogen beginnen.

Vandaag nam de OC een gewijzigde OER (Onderwijs en Examen Regeling) aan waarin de maatregel niet is opgenomen. In plaats hiervan, zo pleit de OC, zorgen voorkenniseisen er voor dat studenten gemotiveerd worden hun eerstejaarsvakken te halen. Bovendien wordt per deze OER, die wanneer aangenomen per volgend collegejaar ingaat, de gehele propedeuse als verplichte voorkennis van het derdejaars bachelorproject gesteld.

Het concept OER wordt nu ter goedkeuring naar de faculteitsraad gestuurd. Ongeveer half fabruari zal bekend zijn of ze erin getrapt zijn... ik bedoel de redelijkheid van dit voorstel inzien ;P

Bart de Boer Bedingt Betere Betrekking Bij Boeiende Betafaculteit

Betrokkenen Beteuterd

Door onze speciale verslaggever, Groningen 15-1-07

Bart de Boer, assistent-professor cognitieve robotica, hangt de AIBO aan de wilgen: hij vertrekt per 1 maart a.s. naar de stad van de bijstand-trekkende bordeelbezoekers: hij heeft een aanstelling gekregen aan de UvA.

Geruchten die al langer de ronde deden, werden gevalideerd toen Bart tijdens de bijeenkomst van de OC aangaf dit keer voor het laatst aanwezig te zijn. Een vervangend docent om plaats te nemen in de OC wordt nog gezocht.

Bart de Boer werkte aan de Vrije Universiteit Brussel, voor hij in 2003 assistent-professor werd in cognitive robotics bij KI aan de RuG. Hij doceerde Inleiding en Practicum Autonome Systemen, Robotica en Cognitive Robotics, in samenwerking met Gert Kootstra. Wie hem gaat vervangen is nog niet duidelijk. Naast artikelen over o.a. de evolutie van taal in Behavioral and Brain Sciences, schreef hij twee boeken over Klinker-systemen (vowel-systems).

Zegt de Foetsie welterusten?

Door een onzer redaxteuren, Groningen 11-1-07

Vandaag vernamen wij uit betrouwbare bron dat de Foetsie overweegt te gaan slapen tot CoVer verhuist naar het nieuwe Bernoulli gebouw.

Het bezoek van de maandelijkse CoVer film, georganiseerd door de foetsie, is in de afgelopen maanden sterk gedaald. Martijn Hartman, de foetsie, vertelde ons dat de foetsie daarom overweegt te gaan slapen tot de verhuizing naar Bernoulli, formerly known as FBOR. "Vroeger hadden we gewoon elke donderdag een borrel, en dat werd goed bezocht. Nu komen er steeds minder mensen.", zo vertelde Hartman. Vorige maand bleek pijnlijk de daling van de populariteit van de foetsiefilm, toen het publiek bestond uit ondergetekende en de foetsie zelf het evenement was vergeten.

De taken van de foetsie zouden voor de rest van dit jaar - de verhuizing staat eind dit jaar geplant - door de Actie overgenomen kunnen worden. Het CoVer bestuur, of andere mensen die zich in de CoVer kamer bevinden, kunnen het verkoop van snoep en drinken waarnemen, zo is het plan.

OIC officieel geopend

Naam even weinigzeggend als speeches

Door onze reporter ter plaatse, Groningen 11-1-07

Tijdens een korte en weinig zinvolle bijeenkomst in de Bruins zaal in het Academiegebouw, opende professor Lambert Schomaker het Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie (OIC), beter bekend onder werktitel Centrum voor Informatiewetenschappen (CvI), met de woorden: "Dan blijft alleen over naar de hapjes te gaan".

Diagram van de nieuwe organisatie
De organisatie van het nieuwe samenwerkingsverband

Tijdens de bijeenkomst spraken Schomaker zelf, rector magnificus Frans Zwarts en de decanen van GMW, prof. Creemers, en FWN, prof. Wiersma. Schomaker lichtte de aanwezigen in over de afstand tussen informatica en Kunstmatige Intelligentie, die met de komst van het Bernoulli gebouw tot een onderwijsbalie verkleind zullen zijn. Zwarts en Creemers feliciteerden de betrokkenen, en spraken over de lange tijd van voorbereiding die aan het instituut vooraf waren gegaan, en over het belang van een samenwerkingsverband tussen de opleidingen voor een verbeterde organisatie.

Wiersma stelde een boel aanwezige KIers gerust dat de faculteit FWN geen plannen heeft KI te annexeren van GMW. "Ik zie hier zoveel vrouwelijke studenten zitten, en dat moet vooral zo blijven. Onze faculteit schiet hier enigszins in tekort. Vrouwen hebben ook een goede, sterk sociale omgeving nodig en daarom moet GMW altijd bij de studie betrokken blijven." Conclusie van Wiersma was dat samenwerkende opleidingen in instituten, in tegenstelling tot faculteiten, de toekomst hebben.

Achteraf werden door aanwezige KI studenten de beschikbare hapjes gekeurd. Hierbij bleek een thema van groenten, vis, kaas en diverse deegwaren, alles op sushi formaat, te overheersen. De roggebrood met brie en walnoot werd goed ontvangen, de soesjes gevuld met roomkaas metbieslook bleken minder populair. Dankbaar werd van de gelegenheid gebruik gemaakt door actieve CoVerleden om huidige stand van zaken binnen de vereniging te bespreken.

OIC zal in het buitenland bekend staan als "School of Computing and Cognition", een naam waar Schomaker boven de Nederlandse naam de voorkeur aan geeft. Een voorbeeld van een wervingsblaadje werd achteraf uitgedeeld. Het instituut zal bestaan uit een gezamenlijke propedeuse, de bachelors KI en Informatica en de Masters Informatica, KI en Mens-Machine Communicatie. Het instituut zal worden geleid door Schomaker als directeur, met Tjeerd Andringa als vice-directeur voor de opleiding KI.

"Toekomst CoVer in eigen handen" zegt CvI commissie voorzitter

Door Romke van der Meulen, Groningen 22-12-06

Chris Janssen
Chris Janssen

In een interview met BrainStorm Hotnews benadrukt Chris Janssen, voorzitter van de pas opgerichtte CvI commissie van CoVer, dat men van de toekomst niets te vrezen heeft, en dat de toekomst van CoVer in haar eigen handen ligt.

"De toekomst van CoVer zie ik als goed. Doelstelling van onze werkgroep is om uit te zoeken wat nou eigenlijk de mogelijkheden voor CoVer zijn. Door zakelijk te kijken welke afwegingen er met die mogelijkheden samenhangen, hopen we leden vooral goed te kunnen voorlichten voor een keuze die zij zelf zullen maken.", aldus Janssen.

De commissie zal met diverse betrokken partijen overleggen, waaronder Informatica studievereniging FMF. "Om een goed beeld over de situatie te kunnen krijgen, is het noodzakelijk om met alle partijen die bij mogelijke veranderingen betrokken zijn, te overleggen. Juist het spreken van veel partijen, binnen en buiten je vereniging, kan zorgen voor eye-openers. Inhoudelijk kan ik er verder nog niet op ingaan, we moeten nog met de FMF overleggen."

Janssen ontkent dat er druk op CoVer wordt uitgeoefend samen met Informatica een enkele studievereniging te vormen. "Van druk wil ik niet direct spreken. Duidelijk is dat er een nieuwe situatie is ontstaan door het officieel van start gaan van het CvI. Die verandering vraagt gewoon om een beslissing en duidelijkheid, niet per se om het vormen van een studievereniging, maar natuurlijk is dat wel een zeer serieuse optie."

"Het oprichten van het CvI heeft zich lang gekenmerkt door veel onduidelijkheid en onzekerheid. Van andere FWN opleidingen was het duidelijk hoe zij zich moesten herstructureren. De poten "Levenswetenschappen" en "Natuurwetenschappen en technologie" werden vrij moeiteloos opgericht, waardoor het ook voor de bijbehorende studieverenigingen duidelijker was wat de consequenties voor hun waren. Maar het is niet gek dat het bij ons langer duurde; het laten samenwerken van twee opleidingen van twee verschillende faculteiten vraagt om meer werk dan het laten samenwerken van opleidingen binnen één faculteit. Maar nu is er duidelijkheid over het CvI en dus moet er ook duidelijkheid zijn over de toekomst van CoVer, daar hebben de leden recht op."

Eindfeest blijkt een groot complot

Alles draait om taart

Door een onzer redaxteuren, Groningen 22-12-06

Het CoVer-eindfeest afgelopen woensdagavond was ondanks alle gezelligheid vrij rustig. Een reporter van dit blad ging op onderzoek uit, en kwam tot verbijsterende resultaten.

De rondgestuurde e-mail bleek verdacht onopvallend te zijn: Diverse anonieme bronnen gaven aan de aankondiging voor dit feest niet gezien te hebben tot het al te laat was. Bovendien werd er een verkeerd adres vermeld, waardoor deze reporter hetzelfde lot dreigde te treffen als zijn college bij de foetsiefilm afgelopen dinsdag: Een vergeefse fietstocht door de nachtelijke kou. Ondanks het feit dat de organisatie ook telefonisch onbereikbaar was, bleek de Walrus wel degelijk vindbaar te zijn - Maar was dit wel de bedoeling, of zat hier meer achter?

Navraag bij de organisatie leerde dat deze taartliefhebbers waren. Er waren maar liefst 3 taarten aanwezig om de hongerige aanwezigen te voeden. Een bron die graag anoniem wil blijven, maar zich als een van de weinigen aan het thema had gehouden (namelijk door zich uit te dossen als 'iemand die van taart houdt') verklaarde later dat hij een bijzonder klein stukje taart had ontvangen. Hetzelfde overkwam deze reporter.

De moedwillig verkeerde routebeschrijving en de onbereikbare organisatie: Overduidelijk was het de bedoeling van de organisatoren om zelf alle taart op te eten! Deze opzet is niet geslaagd, en uiteindelijk werd het toch nog een echt feest: zelfs de dansvloer werd goed bezocht, een zeldzaamheid in de KI-wereld!

Komst CvI voorspelt verandering voor CoVer

Commissie onderzoekt mogelijkheden

Door Romke van der Meulen, Groningen 21-12-06

Al sinds geruime tijd is CoVer zich bewust van de komst van het Centrum voor Informatiewetenschappen (CvI - werktitel). Hoewel de komst en omvang van het CvI geruime tijd, en in enige zin nog steeds, in raadselen gehuld blijft, bereid CoVer zich voor op de toekomst.

Vandaag liet CoVer haar leden weten dat een commissie is ingesteld om de opties voor CoVer i.v.m. de komst van CvI te onderzoeken. De oprichting van CvI, waarvoor nog een meer toepasselijke naam gezocht wordt, brengt met zich de mogelijkheid tot een verder samengaan van de studies Kunstmatige Intelligentie en Informatica, die op dit moment al een gezamelijke propedeuse volgen. Parallel hieraan wordt ook gesuggereerd dat CoVer een enkele studievereniging voor de nieuwe gefuseerde studie zal vormen.

Op de Algemene Leden Vergadering van CoVer van 6 juli 2006 (notulen - pdf) werd nog op dit onderwerp ingegaan. Aanwezig bij deze vergadering was ook nieuw CoVer lid en FMF ambassadeur Ivar Postma.Besloten werd toen verdere toelating tot CoVer van informatica studenten rigoreus stop te zetten. Inmiddels lijkt deze strategie onhoudbaar te zijn geworden.

De commissie, onder leiding van MMC student en oud CoVer bestuur lid Chris Janssen, zal de verschillende mogelijkheden voor CoVer onderzoeken, en op de eerstvolgende ALV (januari 2007) een advies uitbrengen.

Oude BrainStorm edities opnieuw ontdekt

PDF bestanden per ongeluk in archief geraakt

Door een verbijsterde archivaris, Groningen 19-12-06

Bij gelukkig toeval ontdekte RedaXielid Romke van der Meulen bij het opnieuw installeren van software een paar oude edities van het blad BrainStorm in PDF formaat. Na enig speurwerk kwam nog een oude editie boven water.

"Ik was bezig spullen opnieuw te installeren." vertelt van der Meulen. "Ik heb een tijdje Windows Vista gedraaid, maar ik wou nu weer terug naar XP. Ik was dus bezig Google's Picasa opnieuw te installeren, en toen kwam ik ineens een paar afbeeldingen tegen van oude edities.'" Bij nadere inspectie bleek het te gaan om een map uit een oude versie van de BrainStorm website. De map bevatte naast afbeeldingen van de voorpagina, ook PDF versies van complete edities. Na het nodige verplaatsen en hernoemen waren de edities online geplaatst.

Het gaat specifiek om 3 edities van 1999, 2 van 2000 en 1 van 2002. De edities zijn in te zien via de commissie pagina. Plannen om een archief pagina aan deze website toe te voegen zijn onderweg, maar moeten wachten op een herontwerp van de achterliggende code. Verder is het wachten op de achterliggende SQL database, die nog niet ingericht is. Meer hierover volgt.

Foetsie vergeet CoVer film

Menigte wacht tevergeefs

Door reporter ter plaatse, Groningen 19-12-06

Door een aanval van collectieve amnesie in de Foetsie ging de film op dinsdag 19 december niet door.

De in de mail beloofde film "Crash" werd niet vertoond, er was geen gezelligheid en er werd geen snoep/frisdrank/bier verkocht. Geïnteresseerden kwamen die avond bij IDEA voor een dichte deur te staan.

Achteraf leek het er echter op, dat de opkomst, net als vorige maand, dermate laag was dat enkel deze reporter last heeft ondervonden.

Eindfeest gaat door

Door iemand die zijn naam is vergeten, Groningen 6-12-06

Aan lange onzekerheid werd vandaag een einde gemaakt: het eindfeest gaat door.

Een bron in de PRcie verklaarde voor ons het enigmatische thema Money & Pie: organisatoren die lid waren van de KasCie brachten het geld gedeelte in, terwijl taart een terugkerend motief is binnen de PRcie waar wij verder niet op in zullen gaan.

Het feest zal gehouden worden in 'De Walrus' vanaf 21:00 op 22 december a.s.

BrainStorm krijgt nieuw logo

Modernisering zet door

Door de RedaXie woordvoerder, Groningen 7-12-06

Logo

De veranderingen in de RedaXie van het populaire blad BrainStorm blijven in onverminderd tempo doorgaan. Werk aan een nieuw logo om deze vernieuwde incarnatie grafisch weer te geven, blijft niet achter.

Vandaag kwam een eerste versie van het nieuwe logo, gemaakt door BrainStorm huisartiest Mariëtte Amsing, uit. Hoewel deze versie nog niet definitief is, is er door de RedaXie positief gereageerd. Verwacht wordt, dat de definitieve versie hier weinig van zal afwijken, maar verdere ontwikkelingen worden niet uitgesloten.

Bron van het huidige ontwerp is Inge Slingerland, secretaris van de RedaXie.

Over verdere vernieuwingen laten wij ons op dit moment nog niet uit.

Dummy site valt in goede smaak

Kliks toch toegestaan

Door de webmazter, Groningen 6-12-06

De onlangs geintroduceerde BrainStorm Hotnews oogste veel lof. Onlangs beloftes van verbetering echter, blijft de spelling slecht.

Vanwege popular demand worden sinds kort muisklikken gedoogd. Eerdere strikte maatregelen stuitten op verzet bij het publiek.

Cynische tongen beweerden dat de site weinig vernieuwends zou brengen, en hoogstwaarschijnlijk niet zo up-to-date zou blijven als beloofd. Mocht u de namen en adressen van deze tongen hebben, dan horen wij die graag. Inmiddels zijn deze kwaadaardige beweringen fals bewezen.

BrainStorm werkt aan spelling

Door onze hoofdredacteur,
Groningen 5-12-06

Na klachten uit haar publiek laat de RedaXie weten beter te zullen werken aan haar spelling.

Het niveau van spelling-correctheid van RedaXie leden is niet van de hoge kwaliteit die wij van de BrainStorm eisen. Daarom kan de RedaXie nu met trots melden drastische maatregelen te hebben ondernomen. Een van onze symphatisanten, van wie iedereen weet dat deze excellente spellingskwaliteiten bezit, heeft toegezegd de spelling voortaan voor de RedaXie te controleren.

Sinterklaas-borrel succes

Nieuwe Almanak met applaus ontvangen

Door onze reporter ter plaatse, Groningen 5-12-06

In de avond van 4 op 5 december 2006 werd in het inmiddels traditionele CoVer café Jut en Jul (red. kon geen link vinden) de maandelijkse borrel gevierd. Deze gelegenheid was des te meer speciaal omdat tijdens deze borrel niet alleen de almanak, maar ook de FoToDieVieDie werd uitgereikt. Alsof dat nog niet genoeg was, was tevens de intekenlijst voor het karten beschikbaar.

Na de aankondiging van de aankomst van de nieuwe Almanakken, was door heel Jut & Jul een luid applaus te horen. De Almanak werd enthousiast uitgedeeld, en ter plekke gelezen. Vooral de omslag van de nieuwe editie, die aan de achterkant een simpel maar groot CoVer logo en aan de voorkant een simpele titel "Don't panic" vertoondt, viel bij velen in goede smaak. Hoewel deze reporter niet zo enthousiast is over de foto die bij zijn entry te vinden is, was de inhoud verder onberispelijk. Veel commissies hadden de clue begrepen en gezinspeeld op hun intieme kennis van "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Helaas, zo moet deze reporter echter wel melden, ontbrak het bij de commissie stukjes aan enige regie, waardoor de teksten "Geen paniek" en "Don't panic" iets te vaak werden aangehaald. Dit is echter een klein vlekje op wat verder een wonderschoon en praktisch werkje lijkt te zijn. De felicitaties van de RedaXie gaan uit naar de AlmanakCie.

BrainStorm construeert dummy-site

Door Romke van der Meulen, Groningen 5-12-06

Een slechte foto van de RedaXie die niet stil kan zitten voor een foto.
De RedaXie liet zich niet onbewogen door het blijde nieuws

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Curabitur ac risus et mauris aliquam nonummy. Donec feugiat turpis eu neque. Nam rhoncus sodales purus. Morbi ac purus. Donec augue massa, vestibulum ut, pharetra non, sodales et, lectus. Nulla vel lorem. Fusce pulvinar tincidunt erat. Phasellus a neque. Phasellus sed odio non dolor molestie consequat. Ut facilisis tristique nibh. Nulla sodales. Proin quis massa. Donec at velit ut eros laoreet commodo. Nunc sit amet felis nec mauris aliquam sodales. Pellentesque orci."


Aldus sprak Romke bij het openen van de nieuwe BrainStorm site."Waarom nu? Bij de laatste borrel bedacht ik dat 4 keer per jaar te weinig is. Onze fans hebben meer nodig."

"Ik lag echt wakker van het idee. En dus gebruikte ik die energie. Ik kan wel een beetje met PHP, CSS, HTML en JavaScript overweg (nee, ik ben nog niet benaderd door de Easy benaderd maar ik verwacht elk moment een uitnodiging), en ik had al een en ander in elkaar geprutst toen ik met AJAX aan het experimenteren was. Daar heb ik gewoon op voortgebouwd."

De nieuwe site ontmoete in eerste intantie een laaiend enthousiaste ontvangst. Een consument die anoniem wenst te blijven, vertelde ons: "Die nieuwe site is vet stoer. Nu kan ik 24 uur per dag het CoVer nieuws bijhouden. Ik heb altijd al ambities gehad om voor de BrainStorm te schrijven, maar de drempel was te hoog. Niemand die weet wat nu hun email adres is (red: bstorm@ai.rug.nl), en zelfs als ik het wist, was het veel te veel moeite om speciaal een email met aanhef en alles te maken alleen om een top-x of slecht voornemen door te geven. Maar nu kan dat gewoon via de site! Dank je, RedaXie!"

Vergeet niet: de RedaXie is powered by Google! Wij doen zo'n beetje alles met Google. Behalve deze site dan. Dit gedeelte is een plaatshouder en opwarmer tot de echte site er komt. Deze zal ontworpen worden met: Google Web Tools. Verder gebruikt de RedaXie Google documents om de kopij te bewaren tijdens het RedaXie proces. We gebruiken een Google spreadsheet, ook deel van Google docs, om de status van artikelen op bij te houden. Bijna ieder RedaXie lid heeft gmail.

RedaXie laat FotoCie achter zich

Menigte staat versteld van snel groeitempo

Door een stoere commissie, Groningen 5-12-06

Onlangs liet de FotoCie weten met 6 leden CoVer te willen overnemen. De RedaXie, die al veel langer plannen in deze richting heeft, reageert laconiek.

"Wij waren dit al veel eerder van plan." laat RedaXie voorzitter Nick Degens weten. "En wij zijn veel dichterbij dan zij. We hebben nu 7 actieve RedaXie leden en in totaal 11 aanhangers."
Deze aanhangers bestaan uit de actieve leden, plus enkele symphatisanten, waaronder een pasverworven nieuwe columnist die in de komende editie zijn debuut maakt. Over hun identiteiten laat de RedaXie zich niet uit. "Een van die jongens zit underCoVer" meldt hoofdredacteur Romke van der Meulen. "En wij zijn niet van plan zijn identiteit prijs te geven. Laat dit ook een boodschap zijn naar alle potentiele bronnen van de BrainStorm: bij de RedaXie is uw identiteit veilig."
Vooralsnog heeft de RedaXie nog geen concrete stappen ondernomen om CoVer daadwerkelijk over te nemen. "Wij broeden op plannen." vertelt van der Meulen. "Waarschijnlijk zullen wij voor de komende ALV onze slag slaan."


CoVer
CoVer: want waar zouden we anders over moeten schrijven?